Taitouinti

Yleistä

Oulun taitouinnin kuulumisia kisoista ja harjoituksista löydät instagramista synchro_oulu ja facebookista Oulun taitouinti – Synchronized swimming!

Taitouinti on vaativa, näyttävä sekä yleisöystävällinen urheilulaji, jossa kilpaillaan kaikilla viidellä mantereella, noin 90 eri maassa. Taitouinti on ollut olympialaji vuodesta 1984. Ensimmäisen kerran se oli Olympialaisten näytöslajina Helsingissä vuonna 1952. Riossa 2016 taitouinnin kilpailuohjelmassa oli pariuinti sekä joukkueuinti.

Taitouimarin ominaisuuksia

 • Uimataito, kestävyys ja voima
 • Tekniikoiden hallitseminen
 • Koordinaatiokyky ja rytmitaju
 • Esiintymiskyky ja notkeus

 

 

Kilpailut

Taitouinnissa kilpaillaan

 • Solossa eli yksinuinnissa
 • Duossa eli pariuinnissa
 • Joukkueuinnissa sekä
 • Combossa (yhdistetty vapaaohjelma)

Joukkueessa on neljästä kahdeksaan uimaria. Yhdistetty vapaaohjelma koostuu joukkue-, yksin-, tai/ja pariuintiosuuksista. Ohjelmassa ui neljästä kymmeneen uimaria.

Tuomareiden arvostelu tapahtuu altaan laidalta pisteskaalan ollessa nollasta kymmeneen.

Nuorten kilpailuissa uidaan musiikkiuinnin lisäksi kuviot, jotka määräytyvät ikäryhmittäin seuraavasti: 12 -vuotiaat ja nuoremmat, 13-15 -vuotiaat, 16-18 -vuotiaat sekä Fina Juniorit eli 18 -vuotiaat ja nuoremmat. Seniorisarjassa uidaan vapaan musiikkiohjelman lisäksi tekninen ohjelma.

Kuviokilpailuissa on ikäsarjoittain kaksi pakollista kuviota sekä kaksi neljästä eri kuvioryhmästä arvottavaa kuviota.

Ohjelmat

Tekniset ohjelmat

Tekniset ohjelmat koostuvat ennalta määrätyistä pakollisista osioista. Musiikin valinta ja muu koreografia ovat vapaita. Joukkue-ohjelmassa on pakollisten osioiden lisäksi määritelty pakollisia muodostelmia.

Teknisten ohjelmien pisteet koostuvat suoritus-puhtaudesta ja yleisvaikutelmasta. Ohjelma-ajat vaihtelevat yksinuinnin kahdesta minuutista joukkueuinnin kahteen minuuttiin 50 sekuntiin.

Yhdistetyssä vapaaohjelmassa ei kilpailla teknisillä ohjelmilla.

Vapaaohjelmat

Vapaaohjelmat ovat vapaita musiikin ja koreografian suhteen. Ohjelmien pisteet koostuvat teknisistä pisteistä sekä taiteellisesta vaikutelmasta.

Ohjelma-ajat, jotka sisältävät enintään 10 sekunnin kuivaliikeosion, vaihtelevat yksinuintiohjelman kolmesta yhdistetyn vapaaohjelman viiteen minuuttiin.

Teknisten ja vapaaohjelmien pituus saa vaihdella +/- 15 sekuntia.

Tulevat tapahtumat

 1. Ilmoittautuminen Uimakouluihin ja Uintiryhmiin on auki!

  heinäkuu 3 @ 08:00 - elokuu 11 @ 23:59
 2. Kesäleiri 2

  heinäkuu 31 @ 09:00 - elokuu 9 @ 15:00
 3. Syyskausi 2017 alkaa

  elokuu 12 @ 15:30 - elokuu 13 @ 21:00


Oulun Uinti somessa